Polish Your Kitchen:
My Family Table
Nagrodzona książka kucharska, która przedstawia nie tylko przepisy na tradycyjne polskie dania, lecz także życie i dzieciństwo wielu z nas.
– Nasze książki –
Polish Your Kitchen: My Family Table
Polish Your Kitchen: My Family Table Anny Hurning jest książką kucharską wydaną w 2022 roku. Książka otrzymała w 2023 roku Srebrny Medal im. Benjamina Franklina, przyznawany przez Independent Book Publishers Association (IBPA) w kategorii Książka kucharska. Publikacja zdobyła serca czytelników na całym świecie – zwłaszcza wśród tych, którzy posiadają polskie pochodzenie.
Dla wielu osób stała się nie tylko klasyczną książką kucharską z przepisami na tradycyjne polskie dania, ale również sentymentalną podróżą do dzieciństwa lub innych bliskich sercu wspomnień (najczęściej związanych z babciną kuchnią i zapachami rodzinnego domu).
Autorka podzieliła swoją książkę na sześć rozdziałów, które w czytelny sposób (również poprzez kolorystyczne oznaczenia) porządkują 112 przepisów na:
- Soups (zupy)
- Pierogi, dumplings & pancakes (pierogi, kluski i placki)
- Meats & poultry (mięsa i drób)
- Fish (ryby)
- Vegetables (warzywa)
- Desserts (desery)
Każdy przepis zbudowany jest według tego samego, czytelnego porządku. Zawiera krótki opis potrawy i specyfikę jej podawania, listę produktów i czytelną instrukcję przygotowania, która uwzględnia m.in. system imperialny, czy terminologię kuchenną stosowaną w krajach anglojęzycznych. Całości dopełniają klimatyczne zdjęcia przygotowanych według przepisów potraw, a wykonane przez samą autorkę. Spełniają one również rolę pomocniczą do instrukcji.
Pani dr Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni, tłumaczka, dziennikarka kulinarna oraz autorka wypowiedziała się na temat działalności i książki Anny Hurning w następujący sposób:
Anna Hurning dla promocji polskiej kuchni zagranicą, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, robi więcej niż niejedna instytucja. Jej strona internetowa i kanały społecznościowe ze zdjęciami, filmami i przepisami przybliżającymi polską tradycję kulinarną zyskały dużą popularność, a niedawno przyszedł czas na książkę. W „My Family Table” znajdziemy kanoniczne dania polskiej kuchni, od tych codziennych jak ogórkowa, kopytka czy kotlety mielone, przez świąteczne makowce, bigosy i barszcze z uszkami, aż po rzadziej goszczące na polskich stołach, lecz wciąż istotne historycznie – czarninę, kaczkę czy studzieninę. Apetyczne zdjęcia, jasne instrukcje i autorskie porady czynią książkę Anny Hurning pozycją obowiązkową dla czytelników rozpoczynających swoją przygodę z polską kuchnią.
Link do bloga pani Natalii: https://przeszloscodkuchni.com
- Soups (zupy)
- Pierogi, dumplings & pancakes (pierogi, kluski i placki)
- Meats & poultry (mięsa i drób)
- Fish (ryby)
- Vegetables (warzywa)
- Desserts (desery)
Wydawnictwo: P.Y.K.
ISBN: 978-1-7342488-4-5
Data wydania: 22.03.2022
Format: 238×168
Waga: 0.78
Ilość stron: 280
Oprawa: okładka twarda
Język wydania: angielski
Sugerowana cena (PL): 129 PLN
Gdzie kupić?
Zapisz się do newslettera
Kontakt z nami
Zapraszamy do kontaktu i współpracy z nami.
Chętnie odpowiemy na Wasze pytania. Zadzwoń lub napisz do nas!
Anna Hurning
(współpraca, zapytania ofertowe)
info@pykpolska.pl
+48 500 724 624
Natalia Bogacz
(faktury, zamówienia, obsługa klienta)
biuro@pykpolska.pl
+48 601 618 560
Nasz adres
ul. Wronia 3, lok. 11
71-221 Szczecin
NIP: 854 163 2336