Polish Your Kitchen:
My Family Table

Nagrodzona książka kucharska, która przedstawia nie tylko przepisy na tradycyjne polskie dania, lecz także życie i dzieciństwo wielu z nas.

– Nasze książki –

Polish Your Kitchen: My Family Table

Polish Your Kitchen: My Family Table Anny Hurning jest książką kucharską wydaną w 2022 roku. Książka otrzymała w 2023 roku Srebrny Medal im. Benjamina Franklina, przyznawany przez Independent Book Publishers Association (IBPA) w kategorii Książka kucharska. Publikacja zdobyła serca czytelników na całym świecie – zwłaszcza wśród tych, którzy posiadają polskie pochodzenie.

Dla wielu osób stała się nie tylko klasyczną książką kucharską z przepisami na tradycyjne polskie dania, ale również sentymentalną podróżą do dzieciństwa lub innych bliskich sercu wspomnień (najczęściej związanych z babciną kuchnią i zapachami rodzinnego domu).

Autorka podzieliła swoją książkę na sześć rozdziałów, które w czytelny sposób (również poprzez kolorystyczne oznaczenia) porządkują 112 przepisów na:

  1. Soups (zupy)
  2. Pierogi, dumplings & pancakes (pierogi, kluski i placki)
  3. Meats & poultry (mięsa i drób)
  4. Fish (ryby)
  5. Vegetables (warzywa)
  6. Desserts (desery)

Każdy przepis zbudowany jest według tego samego, czytelnego porządku. Zawiera krótki opis potrawy i specyfikę jej podawania, listę produktów i czytelną instrukcję przygotowania, która uwzględnia m.in. system imperialny, czy terminologię kuchenną stosowaną w krajach anglojęzycznych. Całości dopełniają klimatyczne zdjęcia przygotowanych według przepisów potraw, a wykonane przez samą autorkę. Spełniają one również rolę pomocniczą do instrukcji.

Pani dr Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni, tłumaczka, dziennikarka kulinarna oraz autorka wypowiedziała się na temat działalności i książki Anny Hurning w następujący sposób:

Anna Hurning dla promocji polskiej kuchni zagranicą, przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych, robi więcej niż niejedna instytucja. Jej strona internetowa i kanały społecznościowe ze zdjęciami, filmami i przepisami przybliżającymi polską tradycję kulinarną zyskały dużą popularność, a niedawno przyszedł czas na książkę. W „My Family Table” znajdziemy kanoniczne dania polskiej kuchni, od tych codziennych jak ogórkowa, kopytka czy kotlety mielone, przez świąteczne makowce, bigosy i barszcze z uszkami, aż po rzadziej goszczące na polskich stołach, lecz wciąż istotne historycznie – czarninę, kaczkę czy studzieninę. Apetyczne zdjęcia, jasne instrukcje i autorskie porady czynią książkę Anny Hurning pozycją obowiązkową dla czytelników rozpoczynających swoją przygodę z polską kuchnią.

Link do bloga pani Natalii: https://przeszloscodkuchni.com

  1. Soups (zupy)
  2. Pierogi, dumplings & pancakes (pierogi, kluski i placki)
  3. Meats & poultry (mięsa i drób)
  4. Fish (ryby)
  5. Vegetables (warzywa)
  6. Desserts (desery)

Wydawnictwo: P.Y.K.
ISBN: 978-1-7342488-4-5
Data wydania: 22.03.2022
Format: 238×168
Waga: 0.78
Ilość stron: 280
Oprawa: okładka twarda
Język wydania: angielski
Sugerowana cena (PL): 129 PLN

Gdzie kupić?

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z naszymi nowościami wydawniczymi i specjalnymi ofertami – prosto do Twojej skrzynki pocztowej.

Kontakt z nami

Zapraszamy do kontaktu i współpracy z nami.

Chętnie odpowiemy na Wasze pytania. Zadzwoń lub napisz do nas!

Anna Hurning

(współpraca, zapytania ofertowe)
info@pykpolska.pl
+48 500 724 624

Natalia Bogacz

(faktury, zamówienia, obsługa klienta)
biuro@pykpolska.pl
+48 601 618 560

Nasz adres

ul. Wronia 3, lok. 11
71-221 Szczecin
NIP: 854 163 2336